söndag 23 november 2008

Recept på marängtårta

När min pojkvän fyllde år i somras ville jag baka en marängtårta. Jag har aldrig bakat marängtårta förut och knappt vanlig tårta heller så jag surfade runt på nätet och läste nog vartenda recept jag kunde hitta på marängtårta. Jag kombinerade ihop lite olika tårtrecept till något som jag vågar kalla min egna lilla skapelse. Det blev en succé så nu när jag själv fyllde år blv jag ju så illa tvungen att göra en repris. :)

Ingridienser:
Marängbotten:
4 äggvitor
2 dl socker (2-3 dl krossad rischoklad)

Limefyllning:
4 ägggulor
1 dl socker
1,5 dl grädde
Skal och saft från 1 lime.
75 g smör

Jordgubbsfyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl jordgubbssylt (helst med hela jordgubbar)
1 tårtbotten (du behöver bara ett lager)

Garnering: Vispgrädde, krossad rischoklad och jordgubbar. Om du använde ett jordgubbssylt med hela jordgubbar i kan du plocka ur sådanna och använda i garneringen. För lite mer smak i grädden kan du ha i lite vanilinsocker och skal ochsaft från en limefrukt.

Instruktioner:

Marängbotten: Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sockret medans du vispar. Ta hälften av marängen och bred ut i en rundel på ett bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter. I den smet som är kvar i bunken kan du vända ner den smulade rischokladen innan du breder ut även den i en cirkel på ett bakplåtspapper. Grädda dina två marängbottnar i ugnen, 125 grader i 1 timme och 20 minuter.

Limefyllning: Blanda alla ingridienser utom smöret i en kastrull och låt den sjuda samtidigt som du vispar den, låt den inte börja koka. När konsistensen är tjock och krämig kan du ha i smöret och låta smeten kallna. När lime-smeten har svalnat bör den vara lite mer trögflytande i konsistensen, om den inte är det kan du vispa lite vispgrädde till en hård konsistens och blanda i det i lime-smeten.

Jordgubbsfyllning: Vispa grädden till ett ganska hårt skum och vänd ner jordgubbssylten. Om du tänkte använda jordgubar från sylten till garnyr ska du såklart ta ur jordubbarna ur smeten innan du vänder ner sylten i grädden.

Själva tårtan: Börja med marängbotten med rischoklad. På denna breder du ut ett ganska tjockt lager av lime-fyllningen och lägger på en tårtbotten. På denna breder du ut ett tjockt lager jordgubbsfyllning innan du lägger på marängbotten nummer 2. När du kommit såhär långt kan du gärna svepa folie runt tårtan och ställa in den i kylen några timmar. Lägg något platt på som tyngd så blir kakan lite mer fast. Vispa grädde till den konsistens du vill ha, ha gärna i lite rivet skal och saft från en limefrukt, och bred ut runt hela tårtan och garnera som du själv önskar! Jag använda syltiga jordgubar och krossad rischoklad.
Reaktioner:

2 kommentarer:

Jules sa...

Smarrigt :)
Tur att jag strax är på g ner på stan för att fika...*ler*
Ska låna det där receptet när det vankas tårtbak i detta hus.
Vilken snäll bror du har som lånar ut sitt wii - 'vii får vara extra snälla nu innan jul så kanske vii oxå får ett eget wii' :p

Deliana sa...

Ja vii kan ju alltid hoppas! :)