söndag 21 juni 2009

Ny underkjol

Det här har varit en väldigt produktiv vecka för mig. Jag vet inte varifrån den här produktiviteten och kreativiteten kommer ifrån men det är en bra sak, dumt att ifrågasätta i onödan. ;) Jag har haft behov av en ny underkjol ganska länge, framförallt en som var lite kortare och lite fylligare, och när jag hittade 5 meter av det här gardintyget i mina gömmor kände jag att det var dags.

Den här sydde jag lite annorlunda mot mina tidigare underkjolar. Jag brukar vanligtvis sy en volang som jag syr fast i en annan volang osv. men den här gången sydde jag fast volanger på en bas istället. Det gick åt mycket mindre tyg och jag är hemskt nöjd med formen och fluffet, för att itne tala om att det här var väldigt snabbsytt. Det kommer bli fler underkjolar av den här modellen.

Jag klippte ut och sydde ihop en bas, lagom stor att få upp över höfterna. På bilden till höger har jag ritat ut vart volangen längst ner ska börja, nästa volang skulle sitta 5 cm högre men det hade jag inte ritat ut än när jag tog bilden. Jag klippte ut, fållade och rynkade 4 långa remsor i olika höjd, eftersom alla volangerna ska gå hela vägen ner till fållen på basen men sitta fastsydda olika högt på basen. Den minsta var 15 cm hög, nästa var 20, nästa 25 och den sista var 30.

Sen var det bara att nåla fast och sy dit alla volangerna. Jag valde att sy fast volangen "upp och ner"och sedan vika ner den med förhoppningen att det skulle ge lite mer puff. Jag sydde fast volangen längst ner först, vilket jag är van vid att göra när jag syr mina vanliga underkjolar men när man syr fast volangerna upp och ner såhär är det nog mycket lättare att börja högst upp och det tänker jag göra nästa gång.

När jag hade fått på mina fyra volanger kändes det ändå lite tomt upptill så jag sydde fast en volang som var samma höjd som basen, ett översta lager på kjolen kan man väl säga. Jag hade nog inte gjort det om jag hade använt samma tyg till basen som till volangerna, men nu råkade jag ha lite tyg över så det var ju bara att slänga på. Lite extra puff kan ju aldrig skada. Det hade dock räckt gott och väl med de fyra volangerna också.

Till sist var det bara att slänga på en bred midjeresår och vips var den klar.

Det som är så fint med den här varianten av underkjol är att den är mycket lättare att sy än en vanlig volangunderkjol plus att den faller mycket bättre (tycker jag). Dessutom blir det många lager volang längst ner med minimal tygåtgång vilket gör att underkjolen är väldigt fyllig (även om den ser tam ut på bilden) och ändå har det bara gått åt knappt 5 meter tyg.
Reaktioner:

8 kommentarer:

Anna sa...

Mycket snyggt! Mjuk och skön att sitta på också? :)

Deliana sa...

Väldigt mjuk, och prasslar inte. Två väääldigt viktiga faktorer. :)

lisa sa...

Vad har du använt för tyg? Det måste vara ett ganska hårt tyg ellerhur?

Deliana sa...

Lisa, tyget är ett ganska mjukt organza-liknande material. Det håller puffet bra men jag skulle nog inte bära en väldigt tung klänning över den.

Jenny Olofsson sa...

Väldigt vacker och en smart lösning!Jag syr en hel del själv och det är alltid trevligt att se hur andra gör =) En mycket trevlig blogg må jag säga*

Deliana sa...

Jenny, tack! Alltid roligt när nytt folk hittar hit och dessutom gillar det jag gör. :)

Fanny sa...

Tack för denna tutorial! Har tänkt göra en underkjol men inte riktigt vetat hur... men nu vet jag, så tack! =)

Alexandra sa...

Underbart! Som jag letat efter både underkjol och förklädes tips! Nu äker symaskinen fram! tack!