lördag 6 september 2008

Tutorial: Hur man gör rosor av band

Jag tycker om tutorials, märks det? Det finns hur mycket sidor på nätet som helst med instruktioner på både det ena och det andra men jag tycker inte att det finns tillräckligt många på svenska. Dessutom så skriver nog alla sina tutorials olika och det fyller en funktion i sig eftersom alla tänker lite olika. När jag vill lära mig något nytt på nätet brukar jag läsa flera olika tutorials på ämnet och till sist förstår jag, förhoppningsvis, hur hantverket går till.

Hursomhelst. Idag tänkte jag visa hur man viker små (eller stora) rosor av band . Om ni tittade på min flummiga video om att vecka band med symaskinen så såg ni ett litet ofärdigt verktyg som jag böjt till av ett gem. Det här är vad jag från början gjorde verktyget för. Det går alldeles utmärkt att göra rosor utan det här verktyget men eftersom jag inte har så värst hög fingerfärdighet utan snarare är lite kllumpig så är det här en ganska stor hjälpreda. Det ger mig något att hålla i medans jag arbetar med rosen. har du inget gem går det lika bra med en hårnål, den behöver du inte ens böja till.

Du behöver ett band av vilken bredd som helst egentligen. I bilderna använder jag ett satinband som är ca 2 cm brett och 30 cm långt. Det går inte åt 30 cm till den här rosen kan jag ju lova, men teoretiskt sett kan det gå ut hur mycket du vill, det beror på hur stor du vill göra rosen.

Om du använder en hårnål eller ett tillböjt gem börjar du med att lägga bandet mellan piggarna med några centimeter av bandet till godo. Åt vilket håll spelar ingen större roll. Använder du inte ett verktyg av något slag kan du bara hoppa över det här steget och använda den korta "svansen" som bas när du börjar vira ihop bandet i nästa steg.

Nästa steg är att rulla ihop bandet lite, med den korta änden rakt ner och den långa änden virad runt så det blir som en rulle. Den här lilla "rullen" blir rosens mittpunkt. Rulla så mycket du vill, jag tycker att det räcker med en två tre varv.


När du gjort rosens "bas" ska du börja med att vika själva bladen. det här låter komplicerat men är lättare än du tror. Vik bandet utåt, rakt neråt som på bilden till vänster. Nu ska du fortsätta att vira bandet runt rosen åt samma håll som du började, försök att följa rosens bas med nederkanten på bandet. Nu blev alltså det som innan var bandets överkant istället bandets nederkant.
Det här är lite pilligt i början men jag lovar att man lär sig väldigt fort. Det är här verktyget verkligen gör nytta, det är så mycket lättare att snurra på verktyget än att vira runt bandet.

Vira nästan ett helt varv innan du gör ett likadant veck. Såhär i början av rosen kan du vira ganska så tight, ju längre ut du kommer kan du ju försöka att vira lite lösare så blir rosen väldigt fin med ett lite mer stramt mittparti och lösare kronblad utåt. var inte orolig om du inte tycker att det ser ut som en ros efter tre varv, det blir bättre. Jag har försökt att ta bilder mitt i processen så ni kan ha något att jämföra med när ni sitter och knåpar framför datorn.


Nu börjar jag känna mig nöjd med storleken på min ros och ska avsluta den. Jag försöker att vika och vira änden av bandet ganska stramt runt basen och sy igenom alla lagren band för hand. Jag trycker en knappnål genom hela kalaset för att hålla det på plats medan jag plockar fram nål och tråd. En annan metod är att använda limpistol. Då kan du dutta en liten prick lim mellan varje varv medans du virar rosen och när du är klar duttar du dit lite lim i basen och trycka dit satinbandet.

När det fått torka några minuter, eller när du sytt klart, kan du bara klippa av det som blev över av satinbandet och vara nöjd över vad du skapat, alternativt riva upp allt och börja om från början. Övning ger färdighet, speciellt med sånt här pillarbete..

Reaktioner:

4 kommentarer:

Magnus sa...

Tack för anvisningarna! Det blev fina blommor!

Anonym sa...

Tack så jätte mycket för att du skrev den här tutorialen :D det blev jätte fint och enkelt att göra.

Anonym sa...

Tack för denna beskrivningen, var jätte kul att göra rosorna! :) gillar scrapping, så detta är något för mig! :) Tack!

Anonym sa...

Åh va bra, syns på bilderna- måste prova!