tisdag 2 september 2008

Veckans alster och hur man klär om en strykbäda

Jag har varit ganska så kreativ den här senaste veckan och om det något jag försöker att bli bättre på så är det att komma ihåg att dokumentera mina små projekt. det är delvis det den här bloggen handlar om.

Det näst bästa jag gjort den här veckan är något väldigt litet men väldigt viktigt. Tänk att jag har sytt aktivt i över tio år och har aldrig faktiskt ägt en nåldyna. Jag lyxade till det och sydde två. En "vanlig" nåldyna och en att ha om handleden. Båda är gjorda efter modeller jag sett här och var på nätet. de var båda väldigt lätta och roliga att göra och jag rekommenderar starkt båda modellerna för den som är i behov av en nåldyna men inte orkar pilla alldeles för mycket med sömnaden av den.

Det allra bästa jag gjorde den här veckan var något som jag borde gjort för länge sedan. Jag gjorde ett nytt överdrag till strykbrädan. Jag har inte haft in strykbräda fruktansvärt länge, bara lite över ett år, men överdraget var väldigt fult till att börja med och jag har undermedvetet gjort mitt bästa för att systematiskt förgöra det. Jag tycker inte om att behöva plocka undan strykbrädan varje gång jag använt den eftersom jag använder den så hemskt ofta. Att den är så gräsligt ful gör ju inte det till en glädje att lämna den framme heller och igår fick jag helt enkelt nog. Att göra nytt överdrag till strykbrädan är väldigt enkelt.

Det du behöver är ett värmetåligt tyg i den kvantitet som du tror går åt till din strykbräda och så klart sax, nål, tråd och föreslagsvis en symaskin.

Först tar du bort ditt gamla överdrag och drar ur snodden så att du kan lägga ut överdraget rakt och platt. Det gamla överdraget får göra en sista insats som mall innan den går vidare till de sälla jaktmarkerna, så nu lägger du ut överdraget på ditt nya tyg och ritar av det. Obs, tänk på att använda tyg som klarar av hög värme. Ett slitstarkt bomullstyg är att föredra. Nästa steg är att sprätta bort kanalen som snodden gått igenom på det gamla överdraget och nåla fast det på det nya. Sy fast kanalen, kom ihåg att sy försiktigt över nålarna så du inte skadar symaskinsnålen!

Voila! Ett sprillans nytt fint strykbrädsöverdrag! Nu återstår bara att sätta fast den om din gamla strykbräda och njuta av att lämna strykbrädan framme!

Förutom dessa nyttosaker har jag pysslat med att göra små söta huvdbonader och hattar. Jag har massor av halvfärdiga små hattar utspridda i vardagsrummet och jag tänkte låta dom vara halvfärdiga för att ha någonting att sitta och småpyssla med när jag ser på film. Det är bara detalj som måste handsys kvar på dom nu och jag är en alldeles för rastlös människa för att sitta stilla framför TVn. Även fast de inte är klara tänkte jag dela med mig av lite bilder på det jag gjort.
Reaktioner:

1 kommentar:

ditte sa...

Jag ÄLSKAR din marinblå hatt i detta inlägg!!! Nu är det så att jag gärna skulle vilja låna denna hatt, självklart mot ersättning, om det finns möjlighet såklart! Förstår att dessa är dina ögonstenar men kontakta gärna mig oavsett om det är möjligt eller ej!
Mvh
Ditte LAuridsen
070 765 60 00
ditte.lauridsen@gmail.com