onsdag 19 november 2008

Tutorial: Tygblommor!

Till min ganska så enkla magdansdräkt ville jag ha en matchande hårpydnad. Blommor är alltid tjusigt att ha i håret, eller vad säger ni? Med syntetiskt skirt tyg kan man göra såhär vackra blommor väldigt enkelt. Jag pysslade ihop de här två blommorna igårkväll i en handvändning. De små bilderna går att klicka på för att få dom större.

Det du behöver:
  • Ett ljus och en tändare
  • Ett syntetiskt tyg, gärna ganska skirt.
  • papper och penna
  • Nålar
  • Sax
  • Nål och tråd

Börja med att rita ut tre likadana blommor i tre olika storlekar på ett papper. Mina mallar hittade jag faktiskt på nätet eftersom jag inte orkade sitta och rita, jag är ganska noga med symmetri och det skulle ha tagit en stund. Jag gjorde en google bildsökning på "flower templare" och skrev ut, sedan använde jag min skrivare som också är en kombinerad kopiator för att förstora den så jag fick 3 olika storlekar. Klipp ut mallarna och nåla fast på tyget.

För att spara en hel del tid kan du klippa ut flera lager tyg åt gången. Tyget jag använde i det här fallet var ett guldfärgat gardintyg som var väldgt tunt samt ett indisk sari-tyg av av liknande kvalitet. Under varje mall hade jag lagt två lager guld och två lager sari , så jag hade vi det här laget alltså 12 blommor framför mig. Klipp gärna ut några extra för att experimentera med i nästa steg.


Här kommer den roliga biten! Tänd ljuset och försiktigt smält kanterna på dinna blommor. Dels förseglar du kanterna så de inte trådar upp sig och dels får kanterna ett jättesnyggt naturligt ojämnt utseende. Med lite extra pill kan du få bladen att kupa sig lite och peka uppåt. Redan i det här skedet ser det ju jättefint ut, eller hur! Den här bilden måste ni faktiskt klicka på och kika närmare, minibilden gör inte blommorna rättvisa riktigt men är väl behövlig för att texten ska flyta och bli lättläst .:)

Sen är det bara att börja lägga dom i lager som man själv tycker är snyggast, med de största längst ner och minsta högst upp. Sy ihop och fäst en knapp eller en pärla i mitten. de färdiga blommorna högst upp i inlägget är egentligen inte alls färdiga, jag ha bara fäst en quiltnål i mitten och förankrat i en bit papp på undersidan av blomman tills vidare. Mina blommor har 6 lager vardera men man kan ju göra hur många man vill, kanske en fjärde storlek till på "bladen" vore ett alternativ?

Jag ska göra några till i lite olika storlekar och sy ihop till en tjusig huvudbonad, kanske hänga lite pärlor ifrån också. Ska det vara magdansdräkt ska det vara glamour! :)
Reaktioner:

4 kommentarer:

Lillgull sa...

Oh! vad fina! Jag har faktiskt ytterligare ett tips när det kommer till att forma blombladen när man värmer dom och det är att man formar dom på en vanlig sten/glaskula (vanliga spelkulor du vet) eller med baksidan på en tesked- på så sätt får de en kupad form! När man tillverkar sidenblommor har man speciella verktyg med metallbollar i olika storlekar. :)Jag har ofta undrat ifall inte tyget bränns , flammar upp och försvinner...men nu är jag för nyfiken för att låta bli!! Nu måste jag se om jag kan hitta lite tunna tyger i min tygbinge

Deliana sa...

bra tips Lillgull! Sådanna där verktyg såg jag i ett blogginlägg ör inte så länge sen:
http://kuki.deprada.net/?p=250
Det inlägget beskriver rätt bra hur man använder dom också, jag rekommenderar varm att läsa den! :) det var bra tydliga bilder också.

Eftersom bladen kupar sig när jag bränner kanterna så behövs inte annat sätt att forma dom, men det måste ju testas likväl! För framtida bruk,jag kanske inte alltid gör blommor i just syntettyg som man kan bränna i form..

Jag fick förresten en bok i present idag av min pojkvän som kändes som något du skulle gilla. Skriver lite om det imorgon :)

Kristoffer Lindh sa...

Jag ska visa hur jag gjort blommorna på Annelis två senaste Clochehattar, jag måste bara införskaffa lite mer ripsband. Små hantverkstips är verkligen skoj.

Anonym sa...

Precis när jag satt och svor och verkligen behövde det! Tack för tipset!