måndag 15 december 2008

Frivoliteter: Lektion 2 - picoter och ihopdragning av ring

Nu när vi har lärt oss att slå dubbelknutarna så behöver vi lära oss att göra picoter. Efter förra lektionen ska du nu sitta med en ring i vänsterhanden där du har 4 dubbelknutar.

  1. Gör första halvan av en dubbelknut men dra den inte intill den förra knuten, lämna ett litet mellanrum som bilden högst upp i det här inlägget. Gör andra halvan av dubbelknuten och flytta knuten intill den förra knuten, som på bilden till vänster. Du ska nu ha totalt 5 dubbelknutar på ringen. Gör tre till dubbelknutar och gör ytterligare en picot.

  2. Upprepa proceduren tills du har totalt 5 picoter på ringen och gör ytterligare 3 dubbelknutar. Kom ihåg att inte knyta för hårt, det ska fortfarande vara enkelt att justera ringen i storlek. Det du håller i din hand borde likna det på bilden till vänster. Om du tycker att dina picoter är ojämna kan du försöka dra ut dom som är mindre lite med virkkroken.

  3. Nu ska vi sluta den här ringen. Dra i skytteltråden tills ringen blir såpass liten att sista och första knuten möts. Håll i slutet på ringen med ett ganska stadigt grepp med tumme och långfinger medans du gör det här. Var försiktig med vassa naglar dock så du inte har av tråden medans du drar åt. Hur hårt du ska dra åt finns det inga regler för, huvudsaken är att du alltid drar åt ungefär lika mycket så att inte ringar med samma antal knutar blir alltför olika i storlek.


Dubbelknuten efter en picot räknas inte till själva picoten, så om det står att du ska göra 4 knutar, en picot och 4 knutar så innebär det totalt 8 knutar, med en picot i mitten.
Reaktioner:

2 kommentarer:

Medea sa...

Nu börjar jag förstå... Lektion 3 nästa. =) Tack för att du lagt ut så tydliga bilder. Med hjälp av dem och mailsupport från en vän ska jag nog lära mig det här till slut.

Deliana sa...

Det är ju bra att du har nytta av dem! Jag vet att det är jättesvårt att lära sig från bara bilder men jag har ingen kamera som går att filma med. Finns en hel del på Youtube dock, om man söker på "tatting", som det heter på engelska. :)