tisdag 16 december 2008

Julbak

Julbak associerar nog de flesta med lussebullar och pepparkakor men det jag har bakat idag är knäckebröd. Jag kommer att baka lite lussebullar imorgon också och på torsdag ska jag göra tryfflar. Jag tänkte att det skulle vara mysigt att ge bort lite egenbakat knäckebröd ihop med brödkorgarna jag gjort och för att göra det lite extra pluttesnuttigt så använde jag mig av en pepparkaksform, det största hjärtat jag hittade i lådan. De blev inte bara fina, de smakar bra också.


Grundrecept på knäckebröd

5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 tsk valfria brödkryddor
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl

Värm mjölken så den är fingervarm och smula ner jästen. Rör i allt annat utan någon särskilt ordning. Använd gärna degkrokarna på elvispen till det här. Låt degen jäsa i en halvtimme. Dela gärna degen i minde bitar innan du jäser den, det blir enklare vid utbakningen eftersom det är knepigt att kavla ut om det är för stort.

Sätt ugnen på 250 grader och kavla ut degen tunnt med en vanlig brödkavel. Rulla sedan en kruskavel över den och stansa ut hjärtfomana. Du kan naturligtvis göra bara vanliga runda bröd också, jag tror att degen räcker till ca 20 st lagom stora kakor om jag inte minns fel.

Knäckebrödet ska gräddas i 8 minuter och vändas efter halva tiden.


PS; Mönstret på frivolitetsstjänan kommer imorgon istället. ;)

5 kommentarer:

Jules sa...

Vad fina knäckebröd :)
Du är så kreativ *ler*

Kristoffer Lindh sa...

Hjärtformate knäckebröd! Fint!
Pappa gjorde knäckebröd förra julen, han blev hooked och jag tror att det blivit en tradition

Unknown sa...

Vilken söt idé. Gillar att du använde en pepparkaksform

Anonym sa...

De ser verkligen supergoda jag härmade dig lite och gjorde likadana :)

Deliana sa...

Kul att det är uppskattat :)