måndag 8 december 2008

Ska vi lära oss att slå frivoliteter?

Jag lovade för ett tag sen att ge lite tips och hjälp till de som vill lära sig att slå frivoliteter. På Annas förslag tänkte jag förbereda lite innan jag väl sätter igång "lektionen".

Frivoliteter är ett väldigt skönt handarbete, för mig. Jag kan säga att jag tycker att det är långt lättare än både virkning och stickning, men det är inte säkert att det stämmer för alla. För mig är det det allra bästa jag kan sysselsätta mina händer med när jag sitter framför TVn.

Enklast beskrivet är frivoliteter en serie av dubbelknutar med en tråd på en annan tråd. Det finns två sätt att göra det på, antingen med skyttel eller med en nål. Jag arbetar med en skyttel och har inte ens provat att göra frivoliteter med nål ännu. Jag fastnade för det här handarbetet för några år sedan när en tjej på sysidan hade lagt upp ett enkelt bokmärke i sitt album som förtrollade mig. Efter att ha sökt rung lite på nätet lärde jag mig att det heter tatting på engelska och är ett sätt att göra spets som har funnits i några hundra år. Det finns hur mycket vackra historiska exempel som helst på vad man kan göra med frivoliteter och på nätet finns det obegränsat med gratis mönster för den som vill.

Jag har aldrig gjort några större frivolitetsarbeten, oftast gör jag olika slags medaljonger och motiv men jag har också påbörjat flera spetsband som jag sedan tröttnat på och lagt ifrån mig. Mest för att jag efter en tid inte gillat designen på spetsen jag påbörjat. Efter jul tänkte jag påbörja en ny spets, svart. Jag vill göra absurdt många meter för att kanta samtliga lager i en ny lyxig underkjol jag drömt ihop.

I min lektion här på bloggen tänkte jag tillsammans med er göra en ganska enkel stjärna.

Om vi nu tittar på bilden högst upp i inlägget får vi lite idéer om vad vi kan komma att behöva för att slå frivoliteter. Först och främst behöver vi en skyttel. Skyttlar finns i många utföranden. Det finns med eller utan virkkrok till exempel och om du kan så förelsår jag att du köper en med virkkrok. Om du inte kan få tag på en med krok så se till att ha en virknål till hands. Min blåa skyttel är av märken Pony och kostade mig nog 39 kronor i den lokala garnbutiken. Skyttlar kan du hitta i din garn- eller tyg-butik och om du inte kan hitta något där så finns det butiker på nätet att köpa skyttlar i. Tatting-ting är ett bra exempel på butik att handla både skyttlar och garn i.

Sen behöver vi naturligtvis garn. Jag använder oftast vanligt virkgarn. I början använde jag oftast ett ganska grovt garn, som de två stora nystanen på bilden, men man kan också använda broderigarn eller tunnare virkgarn. Såhär inför det första försöket på frivoliteter vill jag rekommendera ett lite tjockare virkgarn eftersom det är betydligt lättare att rätta till misstag med ett grövre garn och det blir faktiskt precis lika fint som med ett tunt, fast större såklart.

Det är allt vi behöver för att komma igång. Om en vecka lägger jag ut en lektion här och jag hoppas att ni hinner med att köpa skyttlar och garn tills dess! Om inte så kan jag ju tala om att lektionen försvinner ingenstans, den ligger kvar här ett bra tag. :)
Reaktioner:

9 kommentarer:

Anna sa...

Då får jag ta en tur till min lokala garnaffär efter jobbet idag, så kul!

Anna sa...

Förresten, jag lånar din bild och och tipsar om dina frivoliteter i min blogg. Det går bra hoppas jag?

Deliana sa...

Det är helt ok att låna bilder i allmänhet så länge man bara länkar till mig. :)

Johanna sa...

Jag blir ju också sugen på att testa! Det såg så roligt ut när du höll på det med när vi var i Ruovesi! :)

Deliana sa...

Johanna, men gå å köp en skyttel då. :) Om lektionen här inte hjälper kan jag försöka visa dig iRL sen också.

Ullis sa...

Åhh vad kul!! Jag har hittat hit via Annas blogg och tycker att friviliteter är så vackert. Jag måste leta rätt på en garnaffär så att jag kan skaffa mig en skyttel.

Anonym sa...

Så kul! Hit hittade jag via Ullis och jag vill också gärna vara med!
Jag gjorde frivoliteter när jag var i 10års åldern (30år sen) så det mesta är glömt!Men det vore fint att lära sig igen eftersom jag syr mycket
crazyquilting och då är det så snyggt att dekorera med frivolitetsspetsar och stjärnor och annat!
:0)Skylthaxan

Mallis sa...

Åh precis vad jag behöver!

Har försökt lära mig via en bok men det var skit svårt att fatta på platta skisser. Fick en jättefin skyttel som min mormorsmor har haft.
Tyvärr kunde mormor inte visa mig.
Håll tummarna att det går bättre nu!

Medea sa...

Nu ska jag se om jag kan lära mig! Jag har precis skaffat en skyttel så nu får vi se hur det går...