fredag 13 februari 2009

Baboschka, min vän.

Jag tycker om att döpa mina saker. Det här är, som titeln på dagens inlägg antyder, Baboschka. Baboschka är mitt gamla nötta strykjärn från Bosch. Hon har hett temprament och ångar över mina fruktansvärt skrynkliga tyger och sömmar.

Ingenting skulle bli gjort utan Baboschkas stränga tillsyn. Strykjärnet är förutom din symaskin det allra viktigaste redskapet du kan ha, ett ångstrykjärn gör livet lättare på så många sätt men om du inte har ett järn med ångfunktion så går det bra att spraya lite vatten på tyget först innan du stryker. Det gjorde jag i flera år innan jag fick ett ångstrykjärn, och ärligt talat har jag gjort det mycket på sistone också eftersom hon kalkat igen något så fruktansvärt.

Att jag valde att presentera Baboschka idag beror på att jag har rengjort henne och ville skriva lite om det. Det verkar finnas gott om tips på nätet på hur man rengör ett strykjärn, det är bara att googla på "rengöra strykjärn" så dyker det upp hur mycket som helst, så jag behöver inte gå så djupt inpå det hela. Jag tänkte bara berätta vad jag gjorde.

Först hällde jag i en blandning av några msk ättika och någon dl vatten i vattenbehållaren på Baboschka. Sedan lät jag henne ånga ur ordentligt mot några gamla handdukar på strykbrädet. Eftersom jag bor i Enköping har jag fruktansvärt kalkhaltigt vatten i mina kranar, ättika är både billigt och miljövänligt alternativ när man behöver kalka av. Jag fyllde på med lite vatten när hon hade fräst färdigt och lär henne spotta ett tag till, för att vara säker på att slippa att allt man stryker luktar ättika sen.

När avkalkningen var avklarad bredde jag ut en gammal dagstidning på strykbrädet och tog fram ett gammalt stearinljus. Stearinljuset gned jag mot strykjärnet över dagstidningen, så att inte droppande stearin skulle fläcka ner strykbrädan. När jag gnidit över hela ytan på Baboschka så tog jag en ny dagstidning och strök på den för att bli av med stearinresterna. Jag hade hoppats på att det här skulle få bort lite av de envisare fläckarna på strykjärnet, och även om den tog bort en del tog den inte bort allt. Jag kompletterade med att gnugga med en ättikslösning tills hon var helt ren.

Baboschka är en gammal dam, hon har sina gamla repor och funkar väl sisådär, men efter en dag på spa känns hon ung på nytt ett tag till.
Reaktioner:

3 kommentarer:

Tossa sa...

En väns mamma menar att man kan använda torktumlarvatten till strykjärnet. Då ska det inte kalka igen.

Fast jag har ju aldrig prövat själv förstås :D Vi har ju inte så kalkhaltigt vatten att det stör här.

Kristoffer Lindh sa...

Lyssnar du på den här när du stryker:
http://www.youtube.com/watch?v=xz07Hf5htfY

purplerain sa...

Vad fint förkläde, o väska.