söndag 19 september 2010

Nationalitetsförvirrad

Idag när jag gick till vallokalen för att rösta var jag med om en ganska spännande sak. När jag väl kom fram och skulle lämna in mina kuvert sa kvinnan jag är inte berättigad att rösta i riksdagsvalet.

Mycket riktigt står det i både deras register och mitt röstkort, något jag inte uppmärksammat innan. När jag kontrollerade mitt röstkort kollade jag bara namn och adress, det fanns inte i min världsbild den minsta risk att jag inte skulle ha rösträtt.

När jag kommer hem ringer jag till valmyndigheterna som säger att jag inte har svenskt medborgarskap, de hänvisar till länsstyrelsen. Där konstaterar man att jag aldrig haft svenskt medborgarskap. Jag trodde att jag hade dubbelt medborgarskap, men inte, jag är tydligen enbart finsk medborgare.

Min mor blev svensk medborgare 2007, min far 2006 och min bror 2005, sen hade jag en syster född 1984 som är finsk medborgare, men jag, jag har aldrig varit bokförd som svensk medborgare enligt deras register.

Först och främst, jag har ingen syster. Mina föräldrar har inga andra barn utom mig och min bror och de skrattade bara när jag frågade om pappa haft något vid sidan av. Den här personen existerar helt enkelt inte.

För det andra så har jag röstat i det förra riksdagsvalet, hur kunde jag göra det om jag inte var svensk medborgare? Jag är född i Sverige, jag har bott här i hela mitt liv.

Vad har hänt? Hur kan det vara så att jag aldrig haft svenskt medborgarskap? Frågorna är många mens varen än så länge väldigt få. Länsstyrelsen hänvisar till Skatteverket och de har inte öppet idag.

Det ska bli intressant att se vart det här slutar.
Reaktioner:

3 kommentarer:

Caid sa...

Oroväckande att officiella register kan vara så fel. Hoppas det fixar sig snabbt. Himla trist att bli berövad ett val på detta sätt. :(

Renathe sa...

Skrämmande tycker jag. Hoppas att det ordnar sig snabbt!

Hamu sa...

Läskigt :c Undrar vad Skatteverket kommer att kunna säga om det här.