fredag 17 oktober 2008

Nytt projekt och underkjolar

För ett tag sedan köpte jag ett gardintyg som jag tänkt göra en kjol av, och en del annat. Det är ett svart satintyg med sammetsflock i medaljongmönster. Först behöver jag en ny underkjol dock. Jag har tre underkjolar som alla ger olika grad av volym till kjolar men jag vill ha en ny med mer puff och snyggare form. Jag planerar att göra den i chiffong men först tänker jag göra en prototyp i ett billigt svart tyg med döskallar på jag köpte från jotex i ett femmetersklipp. Med bara fem meter tyg, och inte ens det eftersom jag redan använt lite för att testa lite andra projekt, blir det inte en särskillt fyllig underkjol, men det duger för att se om formen blir som jag tänkt mig.

Det finns många sätt att göra en "petticoat" på, den metoden jag oftast använder mig av är i princip densamma som när man gör en vanlig "volangkjol". Jag klipper alltså tyget i långa remsor och rynkar fast dem i varandra. Beroende på hur mycket man rynkar och hur breda man gör remsorna kan man få till olika form och framförallt olika volym.

Mina underkjolar brukar vara ca 60 cm långa och uppdelade i 4 delar och en linning. Kjolen på bilden har dock som ni ser bara 3 delar exklusive linningen och är inte särskillt fyllig men den tjänar sitt syfte. Linningen brukar jag göra av en ca 10 cm bred remsa som är migg höftmått och några cm till så jag enkelt kan få på mig den. jag viker den så den blir 5 cm och syr så jag får _minst_ 3 kanaler för resår. En kanal med resår tenderar att resultera i en hemskt osmickrande linning och sitter oftast väldigt obekvämt. Med tre resårer ser det proffsigare ut och är mycket skönare. Efter linningen har jag oftast en trekvartscirkel som är lite större än liningsstycket i överkant så den rynkas lite innan den sys fast. Det är väldigt varierande hur brett jag låter det stycket vara men ofta runt 10-15 cm. Det här är mest för bekvämlighetens skull och för att det ska vara så smickrande som möjligt för figuren. Delarna efter den där trekvartscirkeln är det som avgör formen på det hela. Varje ny del neråt låter jag vara några cm bredare än den föregående och det är det som gör att mina underkjolar får en ganska så kupad form. Om jag istället skulle låtit varje del vara lika bred skulle kjolen få en mer utsvängd look, om man nu föredrar det.

Vad gäller material så tycker jag nog allra bäst om att sy underkjolar i mjuka bomullstyger, men jag har ju inte testat chiffong ännu. Tyll är rent ut sagt ett helvete att arbeta med och är dessutom fruktansvärt obekvämt. Det sticks och river men det håller formen fint, ett tag. Sen blir det ganska platt men mjukt och skönt. Om jag skulle göra en ny underkjol med tyll skulle jag nog göra den minst dubbelt så fyllig som jag vill ha den och sen slänga den i tvättmaskinen ett par gånger, men ärligt talat, då låter det lättare att använda chiffong direkt istället.

http://home.scarlet.be/fenicia/tutoral/petticoat/petticoate.htm
Den här sidan visar mer eller mindre samma sätt att göra en underkjol som det jag beskrev. Bilderna längst ner på det färdiga resultatet illustrerar tydligt vad jag skrev om tidigare om att kjolen får en mer utsvängd look om remsorna är lika breda.

Ett gott råd för dig som ska sy en underkjol: Börja nerifrån. Det är mycket lättare att rynka fast ett tygstycke mot ett annat om det du rynkar mot är rakt och slätt. Tro mig...

Om någon önskar svenska steg-för-steg-instruktioner så skriv gärna en kommentar om det så gör jag en, inga problem.
Reaktioner:

4 kommentarer:

Lillgull sa...

Jag har ju två stycken "nya" pettie's som jag lyckades hitta på blocket för runt 300 kr st. De är i två lager volanger och de är gjorda i ett mycket bra styvt syntet organza tyg.
Har faktiskt en äkta fin-pettiecoat från 50-talet som jag köpte på en loppis i gamla stan när jag var 15 ( då kunde man fortfarande fynda på loppisarna i gamla stan)Den har ett övre lager i fina spetsar och rynkad organsa i volanger, den underbar ut! Sedan har den ett undre lager gjort i volanger av tyll, och det är verkligen skitobekvämt!!! att ha mot huden. Min mormor berättade att de där "fina" underkjolarna tvättades sällan- man ska inte tvätta dom om e är i tyll-de ska ju vara styva! Man bär alltid en ytterligare underkjol (som skydd för både ens egna ben och för att inte smutsa ner tyllen)som ser ut som den du visar på bild i bomull underst mot huden. Två lager underjolar alltså!
Jag har alltid velat sy en egen petticoat efter mönstret på den gamla jag har- den är så otroligt vacker!

Deliana sa...

Det är just som en underkjolsunderkjol den på bilden är tänkt att användas så vilken tur att det ser ut som en sån! :D Men även som en vanlig kjol med en petti under och ett gulligt förkläde a la japansk Lolita stil. Organza verkar ju väldigt populärt och det är nog snarare det jag tänker på än chiffong, chiffong är ju alldeles för mjukt. Vissa dagar byter ord plats i databanken... Javisst finns det mycket fina pettis att köpa men jag är så förbannat envis gör-det-självare och kan inte riktigt rättfärdiga köpet av en färdig när jag kan göra en själv. Det är nästan ett handikapp.... Såvida jag inte hittar en gammal pärla på ett loppis såklart, då kan jag inte rättfärdiga att INTE köpa. :) Det skulle vara kul att se bild på din vintage petticoat, den låter fantastisk!

Marie sa...

Hej! Jag letar efter svenska steg-för-steg-instruktioner för att sy en underkjol, har du någon länk eller kanske möjlighet att skriva ner en? Jag ska sy en underkjol till min brudklänning som är knälång och mycket vid. Vill ha en galet stor underkjol och tänkte sy den själv.

Klänningen är original från 50-talet och av något slags syntettyg, är det då dumt att använda syntettyg i underkjolen? Jag har hört att det lätt blir elektriskt med två syntettyger mot varandra.

Deliana sa...

Marie, jag har en guide för det här:
http://missdeliana.blogspot.com/2009/06/ny-underkjol.html

Den går att göra ännu puffigare om man gör flera volanger och rynkar dem ännu mer än jag gjort på just den underkjolen :)

Det är inte samma modell som de som är i just det här inlägget, men om du vill ha en tutorial på en som påminner om den rosa i det här inlägget så hojta till så ska jag se om jag itne kan fixa en :)