tisdag 21 oktober 2008

Rynkapparat


Jag rynkar tyg. Jag rynkar mycket tyg och väldigt ofta. Rynkfot har nog de flesta som syr bekantat sig med men den är ärligt talat ingenting värd i jämförelse med en rynkapparat. En rynkfot rynkar ojämnt och det är i praktiken omöjligt att sy fast tyget mot ett annat tygstycke samtidigt som man rynkar det, även om det påstås att det går av företagen som tillverkar dom.

Jag har ägt två rynkapparater och både gick sönder inom en vecka men jag tror inte det är tillverkarens fel. Jag tror att problemet ligger att de inte var kompatibla med min symaskin. Symaskinen jag nu använder är en brother NV-10A jubileumsmodell och det finns rynkapparater til brothers maskiner att köpa. Problemet är att jag är snål. En rynkapparat till Brothers maskiner kostar närmare 400 kronor, medans de billiga jag köpte kostade 60 kronor inklusive frakt från UK. Jag tror dock att jag ska investera i en ändå.

Vi räknar lite på saken. Vi använder en enkel underkjolsvariant i stil med den jag visade bild på lite tidigare, med tre "våder" och tre lager. Vi får räkna med kanske 50 meter söm allt som allt. Om jag nu rynkar denna utan rynkapparat och utan rynkfot (för rynkfoten är bara skit om du frågar mig) så måste vi sy två rynktrådar, där är vi redan uppe i 100 meter söm. Sen måste vi räkna med kanske 50 meter söm till också eftersom jag säkert lyckas ha av rynktrådarna vid något tillfälle och måste sy dit ya rynktrådar. När jag rynkat stycket syr jag fast det i nästa, då är vi uppe i 200 meter på alla tre lager och alla våder, förutsatt att jag inte gör fler tabbar. Förutom slöseri på tråd tar det här förbaskat lång tid. 200 meter tråd alltså, plus lika mycket undertråd.

Nu jämför vi livet med rynkapparat. Jag rynkar och syr fast samtidigt, rynkorna blir jämna och perfekta och går snabbt att göra. Jag spenderar ungefär 50 meter tråd (plus samma mängd i undertråd) eftersom jag inte behöver sy samma stycke 3 gånger hela tiden och eftersom jag inte handrynkar finns inga rynktrådar som går av. Som bonus får jag inte så ont i ryggen att jag knappt orkar sitta vid datorn av att sy en hemskt ful döskalleunderkjol som jag nästan börjar tycka är söt nog att använda som en vanlig gothpunkig kjol. Livet med en rynkapparat vore så fantastiskt....

Ja, jag har fruktansvärt ont i ryggen och sörjer mina två rynkapparater. Det börjar verkligen kännas värt att investera i en som faktiskt hör Brothers symaskiner till. Trådslöseri kanske inte låter som ett stort problem men det är det när man syr så förbaskat mycket som jag gör. Ibland känns det som att jag köper mer tråd än tyg....

Om du inte begriper hur den där konstiga manicken på bilden där uppe över huvudtaget hör ihop med en symaskin, kika på den här youtube-videon:


Videon är inte min, jag skulle gjort en men faktumet att jag inte har en gör mina möjligheter något begränsade... För mer information om rynkapparater kan ni googla på det engelska namnet "ruffler" eller "ruffler attachment".
Reaktioner:

4 kommentarer:

Anna sa...

Klart du ska investera i en bra rynkmoj till din symaskin. 400 kr är ett lågt pris för att slippa rynk-frustration för all framtid. Och du lär ju tjäna in pengarna på tråd på bara något år. :)

Lillgull sa...

OH! Jag undrar ifall det finns en sån grejja till min maskin. Jag har en Pfaff maskin. Dn måste spara hur mycket jobb som helst! ¤00 kr, låter som en bra julklapp? Eller födelsedagspresent? Det här måste kollas upp! Det svåra i att sy en sån där underkjol i våder som jag ser det är ju för det första alla rynktrådar som ska sys (fy sjuttsingen) och för det andra att räkna ut hur pass mycket längre den nedre våden måste vara hel tiden än den övre, iom att man rynkar så går det ju åt mer så remsorna måste bli längre och längre. Eller hur...

Lillgull sa...

Det verkar som jag har tu- en sån rynkfot till min maskin kostar bara 125 kr... :) Det här ska testas!

Deliana sa...

Anna, Ja det börjarluta åt att jag köepr det till mi själv i födelsedagspresent, fyller år om exakt en månad så!

Lillgull, Vilken tur du har! KÖp omedelbums! Du kommer garanterat bli nöjd! Det är lite pill i början innan man lärt sig men det går fort att få in snitsen :) Ja min mamma läser bloggen så man ve tju aldrig vad av allt jag skrive rom här hon nappar på, jag fyller ju år om en månad och julen kommer ju snart den också, men jag tappar snart tålamodet och köper en själv i alla fall. ;)