onsdag 24 december 2008

Nougat- och hasselnötsfyllda chokladpraliner

Här kommer bild och instruktioner på de sista pralinerna för den här julen. Mina nougat- och hasselnötsfyllda chokladhjärtan. De är såååååå goda och inte alls så krångliga att göra som man skulle kunna tro.

Vad du behöver:
En isform av silikon i valfri form, jag hade hjärtformade.
Choklad.
Nougat
Finhackade hasselnötter
En skvätt matolja.


Börja med att smörja in isformen med lite lite matolja. Det här gör man för att chokladen ska vara lätt att ta bort när man är klar. Ställ sedan in formen i frysen så att den är kall när du sedan ska använda den.

Smält chokladen i en glasbunke i vattenbad. Ta ut dina formar ur frysen och fyll dem till brädden med choklad. Låt stå en liten stund, hur länge kan jag inte svara på säkert men kanske en minut eller två. Häll ut chokladen i bunken igen. Nu ska silikonformen invändigt vara täckt med choklad. Om en inte är det så fyll den med choklad igen och låt stå nån minut till. SKrapa gärna bort överflödig choklad från översidan av formen så att pralinerna blir jämna och fina längst kanten. Ställ in formen i frysen eller kylen för att stelna medans du smälter nougaten och hackar hasselnötterna.

Hur mycket nötter man ska ha i förhållande till nötter är en smaksak, prova dig fram. Smeten ska i alla fall vara flytande nog att klicka i med en sked. Nougaten går bra att smälta i micron, men ha inte på för hög effekt så att den inte blir bränt. När du rört samman de finhackade nötterna med den smälta nougaten kan du ta fram isformarna från frysen. Klicka i nougatsmeten i isformarna. Fyll inte upp för mycket, lämna några milimeter så att du kan hälla i ett "lock" av choklad senare.När du fyllt alla praliner med nougatsmeten kan du ställa in formen i frysen för att stelna en stund.

Efter kanske 10 minuter kan du ta fram isformarna och hälla på lite smält choklad som ett lock över nougatsmeten i varje pralin. Skrapa noggrant bort överflödig choklad från ovansidan så att pralinerna får en jämn och fin botten.

Ställ in pralinerna i frysen en kvart eller så. Nu är pralinerna färdiga. Om de har stått för länge i frysen kan de vara svåra att pressa ut ur formarna utan att de går sönder. Lösningen på det är att låta dem ligga framme i rumstempratur ett tag innan du pressar ut dem ur formarna.

Nu kan du dekorera dom genom att ringla lite smält choklad över varje pralin eller bara låta dom vara som de är. Lägg dem i småbrödsformar och kakburk eller snygg presentask och ge bort. Eller ät upp. ;D
Reaktioner:

Inga kommentarer: