söndag 1 februari 2009

Brother Innovis NV 10 A - jubileumsmodellen

Nu när jag haft min symaskin i 10 månader eller så känner jag att det är dags att skriva en liten rescension på den. Annie, som jag kallar henne eftersom hon är en Anniversary model, vann jag i en tävling på Skövde Symaskiners hemsida förra sommaren. Innan dess sydde jag på en Yamata, ett budgetmärke som man kan köpa på lågpriskedjor emellanåt, som hade varit redo för soptippen bra länge. Jag tror att det är mycket tack vare Annie som jag startade den här bloggen. Med en bra maskin är det mycket roligare att sy och mer troligt att jag får tmmen ur och faktiskt syr saker till försäljning, om inte för annat så för att en bra maskin syr fina sömmar. Min förra maskin gjorde så fula sömmar hur jag än meckade med den att jag skämdes för allt jag sydde. En annan sak jag är tacksam över är att Annie är väldigt tyst i jämförelse med min gamla maskin. Vi kan börja med lite kall hård fakta:

 • 16 inbyggda sömvariationer
 • LCD skärm
 • Automatiskt nålträdningssystem
 • 1-stegs automatiskt knapphål (3 olika)
 • Friarmssömnad
 • Snabbsystem med toppmatad spole
 • Snabbuppspolning av undertråd
 • Prisklass: ca 3300 kr


 • En väldigt uppskattad funktion på Annie är att man kan sy utan att använda fotpedal. Man kopplar helt sonika ur sladden för pedalen och manövrerar maskinen med hastighetsreglaget på framsidan och en start/stopp-knapp.

  En annan bra funktion är knappen för automatisk fästning av tråden i början och slutet på en söm. Knappen ser ut som en liten streckad blixt och sitter brevid knappen där man ökar stygnbredd, till höger om displayen. När man då startar sin söm, oavsett om det är med pedal eller med start/stopp-knappen, syr den några stygn framåt, några bakåt och fortsätter sedan frammåt. När man är färdig med sin söm trycker man på knappen för att backa, som sitter ovanför start/stopp-knappen, så fäster den tråden av sig själv genom att backa några stygn.

  Den automatiska nålträdningen är smidig, när man väl lärt sig knepet. Den funkar som så att man trycker ner en liten arm som sträcker fram en krok genom nålsögat, den kroken ska man pilla in tråden i och släppa den lilla armen. Kroken tar då med sig tråden genom nålsögat. Det är betydligt lättare än att trä en nål på vanligt sätt.
  NV 10 är en väldigt bra basmaskin. Den har inte massor av dekorsömmar utan nöjer sig med basutbudet och det räcker gott och väl för mig. Bilderna ovanför den här textspalten visar sömvalsratten och en provlapp där jag sytt ut varje söm för att visa vad fint och jämnt den syr. Den har vanlig raksöm och dessutom möjlighet att vänsterställa nålen. Mest imponerad är jag dock av knapphålen.

  Förutom att Annie har 3 olika knapphål att välja på så finns också möjlighet att välja stygnlängd och stygnbredd så att man får ett så fylligt och tätt resultat som man själv vill. På bilden där jag sytt ut alla sömmar på en provbit har jag inte ökat stygnlängt eller bredd, så det är långt ifrån det bästa resultatet man kan få. Om man kopplar ur fotpedalen kan man dessutom göra knapphålen med ett enda knapptryck, den fäster sömmen, syr hela knapphålet och stannar när den är klar. Knapphålsfoten som medföljer har en klämma längst bak där man placerar knappen man ska göra hål för. En liten arm man drar ner från symaskinen ligger mot en spärr som känner av hur långt det är till knappen och man behöver alltså inte själv mäta ut hur stora knapphålen blir, bara vart hålet ska börja.

  Jag är fruktansvärt nöjd med den här maskinen och rekommenderar den gärna till andra som planerar symaskinköp. Jag syr nästintill dagligen och i väldigt varierande material. Hittills har jag inte stött på några oöverkomliga problem med den här maskinen och jag tror nog att jag och min Annie kommer att hänga ihop länge. Hon är inte bara en väldigt bra basmaskin, hon är ju rosa också. ;)

  Reaktioner:

  9 kommentarer:

  Anonym sa...

  Hejsan!
  Jag är ute på jakt efter en symaskin och jag funderar också på att köpa mig en sådan som du har. En liten fråga bara, är den svår att förstå sig på?

  MVH
  Sara, Enköping

  Deliana sa...

  Hej Grann-Sara! Ja då för att vi bor i samma ort. Nej den här maskinen är väldigt snäll för hjärnan, lätt att förstå sig på och enkel manual att följa. :)

  Anonym sa...

  Världen är liten. :)

  Okej, tackar så mycket.
  Det börjar bli dags att skaffa sig en egen symaskin, jag älskar nämligen att sy och jag är trött på att låna min mors som hela tiden börjar "tugga" i tyget. Dessutom så var den ju så väldigt vacker i rosa :)
  MVH
  Sara, Enköping

  Deliana sa...

  Sara, då är ju Annie perfekt för dig. :) Hon har inte tuggat sönder något tyg för mig hittills.

  Anonym sa...

  Hejsan igen! :)
  Nu har jag också införskaffat mig en likadan symaskin som du. Jag måste säga att den fungerar alldeles utmärkt. Är mycket nöjd med köpet.
  Det är trevligt att äntligen få sy på en maskin som inte äter upp hela tyget :P

  Mvh
  Sara, Enköping

  Mytorium sa...

  Hej, tak for dit symaskine-review. Det er grundigt og nemt at læse. Jeg køber mig en "Anni" nu.
  :-)

  Anonym sa...

  hej
  jag har letat efter en personlig beskrivning av brother nv 10a och hittade din som jag verkligen uppskattar.
  tack!

  undrar om du har tips på pressarfötter jag ska införskaffa.
  jag syr mestadels barnkäder, dvs mjuka tyger med olika grader av elasticitet. använder kantband och tryckknappar och vill kunna sy i blixtlås (just det, jag är en rookie!). har inte hittat information om tvillingnål fungerar till maskinen så jag antar att det inte är ett tillbehörsval?

  alla tips mottas tacksamt!
  Mona, Stockholm

  Miaa sa...

  Hej, inhandlade just denna alldeles nydligen och är rätt ny på att sy, har en fråga som kan verka dum men måste man använda "rätt" pressarfot som anges till just det stygnet eller kan jag använda vanlig (J) till exempelvia till fållsömmarna?

  tack för svar=) Mvh Miaa. ha en bra dag.

  fruganslantlivs.blogg.se sa...

  Hejsan
  Jag har en exakt sådsn symaskin på lut och tänkte det kan vara bra att se om det finns någon som skrivit nåt om den så hittade ag dig, toppen bra recention som hjälpte mig att känna mig helt säker på mitt köp. För jag famlar i symaskinsdjungeln då jag aldrig har sytt nåt mer än raksöm typ på mammas maskin. Men nu vill jag ha en bra symaskin och börja sy lite tunikor o kunna laga kläder, min man gillar att sy med så vi är tacksamma för din sida. Vi har fått möjlighet att köpa en nästan nyskick för enbart 1600:- skall man inte slå till då eller?...Jodu det skall vi nu med gott mod:-) Tack/Diana