tisdag 24 februari 2009

Drama i fikarummet

När jag kom till jobbet imorse möttes jag av Ulf och Ann i fikarummet.
-Vart är vårt fika?
Alltså, jag hade ju inte bakat något idag, ack så besvikna de var. Det är bara att inse, jag är dömd att för evigt baka.

Skämt åsido blev jag faktiskt jätteglad, tog det som en vink på att de blir glada åt att jag alltid har med mig något mumsigt till fiakrasten. Jobbet är så bra, jag har en ursäkt, äntligen, till att baka allt gottjag inte vill äta upp själv hemma! Min plan var dessutom att baka någonting till imorgon istället eftersom jag faktiskt skulle hem idag istället för att stanna kvar över natten i Stockholm. Jag har bakat en kardemumma-kaka enligt farmors gamla beprövade recept.

  • 200 gram margarin
  • 2 ägg
  • 2½ dl socker
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl apelsinjuice
  • 7 dl mjöl
  • 3 tsk kardemumma
  • 4 tsk bakpulver
  • Pärlsocker, florsocker och mandel till garnering.
Sätt ugnen på 175 grader och smöra en sockerkaksform, en stor sådan. Smält margarinet och ställ åt sidan för att svalna. Vispa socker och ägg pösigt och tillsätt de torra ingridienserna lite i taget. Blanda i margarinet, mjöl och apelsinjuice.

Häll lite mandelspån i botten på sockerkaksformen innan du häller i smeten. Grädda i ca 50-60 minuter och låt svalna innan du tar den ur formen. Dekorera med kristyr (dvs florsocker och vatten) och häll på pärlsocker och mandelspån.

Min absoluta favorit när det kommer till den här sortens mjuka kakor.

Det blir ju en väldigt stor kaka så jag vet inte om jag tar med mig hela till jobbet, då får jag dessutom chansen att provsmaka den lite innan jag tvingar arbetskamraterna att tugga på den. Det var länge sedan jag bakade den här så jag är faktiskt inte helt säker på att den här blev ätbar, även om den ser smarrig ut.

4 kommentarer:

Bella sa...

Alltså.. Du kan få komma hem till mig om du behöver hjälp att äta kakor. Jag bjuder på te eller saft! :D

Monika pysslar sa...

Men kan man bli annat än fikasugen när man ser den härliga kakan? :D

Deliana sa...

Nu har jag skurit upp och smygsmakat lite på den, den är precis lika god som den ser ut! :D

Anonym sa...

mmm ser mumsigt ut!