måndag 30 mars 2009

Att hålla sig á jour med bloggosfären

Fram tills nu har jag varit nöjd med att surfa in på de bloggar jag läser stadigt men det börjar bli knepigt. Det börjar bli ohanterligt. Jag har för många bloggar som jag läser regelbundet och börjar faktiskt känna behovet av att använda ett verktyg för det här.

Hur följer ni era favoritbloggar? Varför använder du den tjänst du använder? Bra och dåligt? Det finns ju så många och välja på, vill ha lite förslag.

Jag föredrar ju egentligen att gå till bloggen jag vill läsa, det gör jag mycket hellre än läser ett rss-flöde på någon slags samlingssida därför att alla bloggare har ju ändå lagt ner lite tanke åt hur bloggen ser ut rent estetiskt och det försvinner ju till stor del i en rss-läsare, inte sant?

Helst vill jag nog bara ha en sida där jag snabbt och enkelt kan se vilka bloggar som uppdaterats, kanske se rubriken på de senaste inläggen och några rader ur det för att sen klicka på rubriken och komma till bloggen. Vilken tjänst gör så?
Reaktioner:

14 kommentarer:

Anna sa...

Jag använder Google Reader och den funkar så som du beskriver. Man får en lista med uppdaterade bloggar och så kan man antingen läsa dem i Reader eller klicka på dem och komma till originalsidan. Funkar alldeles utmärkt och är ovärderligt, tycker jag som följer fler och fler bloggar.

Deliana sa...

Google reader var jag lite nyfiken på, men börjar känna att jag använder google till allt. Snart har de erövrat hela världen.... Ska kika närmare på det dock, igen. :)

Junior sa...

Jag har mina favoritbloggar i en sidokullumn på min egen blogg, det är en lista som nog snart ska revidereas då jag inte läser alla de bloggarna speciellt regelbundet längre.
I bästa fall står det något nytt, annars blir det bara korta besök. Man kan inte ha så många favoriter, då blir det ohanterligt. Att blogga och att läsa bloggar är ju en fritidssyssla, låter man det gå över styr blir det ju som ett jobb.

Deliana sa...

Junior, jo alla mina favoriter har jag i länkraden i firefox, men det känns lite trist att klicka på alla och se att bara en uppdaterats sen sist. På samam sätt är det trist om man inte kollat på ett tag och man har flera sidor att läsa för att komma ikapp.

Att ha allt samlat på en sida så man ser när något nytt dykt upp låter så mycket trevligare tycker jag. :)

Tomas sa...

Jag går igenom mina favoriter som jag har på min blogg, precis som Junior, ett par/tre/fyra/fem gånger om dagen.

momiji sa...

Jag använder också google reader, den är helt oslagbar imo.

Junior sa...

Svar: Det beror vilket behov man har att följa andra människors liv. Mitt enda behov skulle vara att på något sätt kunna följa hur mina komentarer bemöts. Men man kan inte få allt här i världen...

Deliana sa...

Junior, jo men nu glömmer du nog ändå att det finns bloggar som handlar om annat än folks privata liv också. Sen att i alla fall hälften av de bloggar jag läser regelbundet är personliga bloggar, det är en annan historia... Det är skönt att hålla sig uppdaterad på folk som man inte av olika anledningar inte kan prata med så ofta.

Emma sa...

Jag tycker också om att se bloggen i sin helhet, så jag har samlat alla i en bokmärksmapp och öppnar sedan alla bokmärken i mappen, sen är det bara att klicka sig igenom allt!!

Trollis sa...

Använder Bloglovin, det är helt underbart. Man ser inläggen i en form av lista, och sen klickar man på dem och får upp ett nytt fönster där bloggen dyker upp, och dessutom finns det en knapp längst ner till höger i det nyöppnade fönstret som heter "nästa inlägg" där man lätt kan hoppa till bloggen som har nästa plats i listan. Jag rekomenderar Bloglovin starkt :)

/trollis (som har problem att logga in)

Monika sa...

Jag bloggar hos blogspot och där kan jag under instumentpanelen direkt se om någon av de bloggar jag följer uppdaterats, väldigt smidigt tycker jag.

en alv sa...

Man kan ju använda olika verktyg för att hålla koll på uppdateringarna men det har jag dock ingen erfarenhet av. Något du kan börja med är annars att sortera bort de bloggar som kanske inte ger dig någonting på riktigt eller som rentav har en förmåga att dra ner dig.
Sådana hade jag massor av förut!

En blogg att däremot lägga till är 365saker.se Skratt.

Och åh, en dag ska jag också lära mig sy. Men jag syr ibland ändå, för att det är så roligt att skapa själv! :)

Deliana sa...

Men oj! SÅ här många kommentarer har jag nog aldrig fått på en psot. tack för alla förslag. :)

Hanna sa...

Google reader är asbra, där kan man klicka på rubriken och komma till bloggen, och så listas de nya inläggen snyggt. Går att skapa olika mappar också. ^^