fredag 14 november 2008

Förkläden!

Jag har bott hemifrån i mer eller mindre 8 år och jag syr väldigt bra om jag får säga det själv, trots detta har jag aldrig ägt ett förkläde. Snart är det jul och i år tänkte jag försöka undvika att skapa lika mycket tvätt som disk vid julbaket. Dessutom är det rent ut sagt löjligt att jag inte har tagit mig den lilla tid det tar till att sy ett förkläde.

Jag köpte ett billigt 5-meters-klipp bomullstyg från Jotex, mörkblå botten med bär på och väldigt diskreta guldiga stjärnor är och där. Ett jultyg helt enkelt som jag inte orkar ta bild på just nu men det kommer nog imorgon. Nu behöver jag bara bestämma mig för modell. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag vill ha ett förkläde med eller utan bröstlapp. Jag ha 5 meter av tyget så jag kan ju egentligen göra både och. För en variant utan bröstlapp tänker jag använda den här som inspiration:
Ripply apron from 1951

Jag har många idér och ska sätta mig och skissa lite på det hela ikväll. Det finns en viss risk att det blir flera förkläden, kanske några brödkorgar och grytlappar också för den delen. Det är så lätt när man väl kommer igång att göra fler av bara farten. Massor av smarrig inspiration kan man hitta i Jessie Steeles förklädeskollektioner, länk finns här:

Förkläden är för övrigt ett plagg som har en ganska spännande historia. Som många av er nog vet så användes de inte bara för att skydda kläder för utan som ett plagg i andra sammanhang också. Man skilde på bruksförkläden och finförkläden. En sida jag snubblade på idag när jag sökte inspiration hade en bra artikel, på engelska, om förklädenas historia.
Reaktioner:

4 kommentarer:

Phalloidium sa...

Hur ska jag kunna förstå detta språk?

Deliana sa...

You silly boy! I'll start writing a little bit in english in my blog too, just for you. but there's pretty pictures to look at in the blog too, of stuff I've made and such. :)

SugarPuff sa...

Hej!
Jag måste bara säga att jag älskar din blogg! Och trots att jag varken kan sy eller är en särskilt kreativ människa i övrigt så blir jag sååå smittad av dina projekt. Jag vill också!

Ha en skön helg!

SugarPuff sa...

Haha, jag tar det som en komplimang ;)
Och viskar att jag har ännu mer.. ;)